Lean2018_voittajatM1200

Lean-teko -kilpailun taso noussut, tuore voittaja Tuusulasta

Lean Management 2018 -tapahtumassa julkistettiin Vuoden Lean-teko -voittajat. Parhaana palkittiin hammashoitolaitteiden toimittaja KaVo Kerr Tuusulasta. Kakkonen on Järvenpään terveyskeskussairaala ja kolmas OP Ryhmän prosessitehokkuusyksikkö.

Lean-yhdistyksen toiminnanjohtaja Kalle Arsalo kertoo, että lean-palkintoa hakevien taso on noussut huimasti. Tälläkin kertaa 20 ehdokkaan joukko oli hyvä, kunnianhimo on selvästi kasvanut.

KaVo Kerr valittiin ykköseksi, sillä se on uudistanut toimintaansa erittäin orientoituneesti. Henkilöstö on saatu hienosti mukaan ja toiminta taloudellisesti hyvin kannattavaksi, Arsalo kertoo.

Perusteluissa mainitaan myös, että yritys on soveltanut lean-periaatteita suunnitelmallisesti, tavoitteellisesti ja periksi antamatta. Uusia toimintatapoja on etsitty kaikissa toiminnoissa, myös toimittajaverkostoissa, joiden kehittämiseen on panostettu paljon.

Yhdistyksen puheenjohtaja Jyrki Perttunen arvioi, ettei juuri liioittele sanoessaan, että tuusulalainen tehdas on tätä nykyä todennäköisesti Euroopan paras.

Kakkospalkinnon saaneessa Järvenpään terveyskeskussairaalassa henkilöstö on oma-aloitteisesti kehittänyt toimintaansa leanin periaattein. Potilaan etu on asetettu ensisijalle. Kaikki henkilöstöryhmät ovat osallistuneet kehittämiseen, ja uusia toimintamalleja on kokeiltu ennakkoluulottomasti. Henkilöstön työtyytyväisyys on noussut ja työn kuormitus käynyt kohtuullisemmaksi.

Myös OP Ryhmän prosessitehokkuusyksikössä on sovellettu kunnianhimoisesti lean-periaatteita ja -työkaluja. Yksikkö on nivonut tulokset ohjelmistorobotiikan kanssa yhteen kokonaisuuksiksi, jotka ovat hyödyttäneet paitsi yhtiötä, myös asiakkaita. Tuloksien tekemiseen on osallistettu henkilöstöä laajalti. Palvelujen saatavuutta on parannettu ja nopeutta kiritty.


Lean-tapahtumassa kuultiin keynote-puhujien – Fordia uudistaneen Jim Morganin ja Scanian toiminnan vauhdittajan Martin Lyckströmin – lisäksi palkittujen mielenkiintoiset tarinat: miten hienot tulokset Suomessa on saatu aikaan?