lean 2019-Danfoss

Danfoss Vaasan-tehdas: Jatkuvaa parantamista ja Kaizen-aloitteita

Syksyn Lean Management -seminaarissa jaettiin jo tuttuun tapaan Lean-palkinnot. Jaetulle ensimmäiselle sijalle nousi Danfossin Vaasan-tehdas, jolla on parinkymmenen vuoden kokemus Lean-kehittämisestä.

Production Director Anssi Ladvelinin mielestä Toyotan suuri viisaus on nostaa kaiken perustaksi asiakkaiden luottamuksen ansaitseminen ja toiminnan jatkuva kehittäminen.

Yhtiö alkoi toteuttaa lean-filosofian periaatteita ja työkaluja jo 1996, jolloin tuotteiden suunnittelussa huomioitiin tärkeänä osana asiakkaan tarpeet.

– Lean-matkan alussa pyrimme mallintamaan Toyotan talosta omia versioita, mutta osaamisen ja kokemuksen lisääntyessä omista versioista luovuttiin, sanoo Ladvelin.

Vaasan-tehtaan yhteistyö tuotannon ja tuotekehityksen välillä on saumatonta, ja nopeat asiakasräätälöidyt tilaukset on voitu toimittaa jopa yhdessä päivässä. Tehtaan valmistusperiaatteena on MTO (make to order) eli tuotteet valmistetaan vain tilauksesta. Yhteistyö materiaalitoimittajien kanssa on tiivistä. Toimintamallit rakennetaan yhdessä, ja heidät otetaan mukaan jo tuotteen suunnittelun alkuvaiheessa.

 

Jatkuvan parantamisen hankkeet säännöllisiä

Change Agent Jari Matkosken mukaan henkilöstön aktiivinen mukaan saaminen Lean-toimintaan on ollut Vaasan-tehtaan menestyksen ja kehittymisen avain.

Kun silloisen Vaconin Vaasan-tehdas liitettiin 2014 osaksi Danfoss-konsernia, tuotannon kehittäminen sai isolta konsernilta valtavasti osaamista ja taustatukea. Tästä esimerkkinä ovat mm. monipuoliset online- ja luokkahuonekoulutukset, joita on tarjolla koko henkilöstölle.

– Vaasan-tehtaalla on käynnissä eritasoisia jatkuvan parantamisen hankkeita tiimi- ja tehtaan tasolla. Työntekijät tekevät aktiivisesti Kaizen-aloitteita oman työnsä ja työympäristön kehittämiseksi. Laajempaa analysointia vaativat tehtävät siirretään Kaizen-projekteiksi, sanoo Matkoski.

HR Generalist Heidi Saarinen kertoo, että Danfossille halutaan maailman paras henkilöstö. Maailman parhaalla henkilöstöllä on vahva osaaminen, hyvä motivaatio ja katseen suunta eteenpäin.

– Henkilöstön osaamista tuetaan järjestelmällisellä perehdytyksellä, moniosaamisen kasvattamisella ja säännöllisen palautteen antamisella. Työntekijät saavat palautetta suoriutumisestaan joka kuukausi. Vuoden alusta lähtien tehtaalla on lisäksi mitattu henkilöstön työtyytyväisyyttä ja onnellisuutta työssä tuotantolinjoittain, sanoo Saarinen.

Ladvelin kertoo, että pitkäjänteinen Lean-filosofian mukainen työskentely näkyy toiminnan kehittymisessä. Vaasan-tehdas on pystynyt vastaamaan asiakkaiden nopeisiin toimitustarpeisiin. Tuottavuuden kehittyminen on parantunut merkittävästi.

Henkilöstön hyvinvointi ja työturvallisuus ovat Danfossille ensiarvoisen tärkeitä. Tehdas on onnistunut Lean-ajattelun avulla kehittymään menestyväksi ja erinomaiseksi työpaikaksi.

– Tästä osoituksena saamme juoda henkilöstön kesken kakkukahvit Vuoden Lean-teon kunniaksi, Saarinen iloitsee.


FAKTAT

  • Danfossissa on henkilöstöä noin 28 000
  • Tuotantolaitoksia on yhteensä 71, ja ne sijaitsevat 20 maassa.
  • Vaasan-tehtaassa henkilöstöä on noin 700.
  • Yhtiöllä on Lean-kokemusta 20 vuoden ajalta.
  • Lean-ajattelun toteuttamisessa on noudatettu Toyotan talon ja Likerin 4P-mallin periaatteita.

Vuoden Lean teko 2018 -kilpailuun ensimmäisen sijan jakoivat Danfoss Vaasa ja Nokia Oulun tehdas. Kolmospalkinnon sai edeltävää kaksikkoa huomattavasti lyhyemmällä Lean-kehittämisen historialla Sosteri Savonlinnasta.

Voittajat saivat palkintonsa järjestyksessään kymmenennessä Lean Management 2019 -seminaarissa.