Suomalaisia menestystarinoita


Lean-filosofia on mukana monessa suomalaisessa menestystarinassa toimialasta riippumatta. Olemme koonneet tarinoita, joissa lean-ajattelu on ollut yksi onnistumisen avaimista.


Armilan kuntoutuskeskus – enemmän toimintakykyä kuntoutujalle

Sosiaali- ja terveydenhuollon kustannustason jatkuva nousu sai eteläkarjalaiset kunnat keskittämään palvelutuotannon vastuun keskussairaalan kuntayhtymälle. Vuonna 2010 syntyi maakunnallinen soteuudistus, Etelä-Karjalan sote eli Eksote. Vuodesta 2014 Armilan kuntoutuskeskus on toteuttanut Eksoten strategian tavoitteita vaikuttavan ja kustannustehokkaan kuntouksen tuottajana lean-opein.

Kuntoutettavien hoitoajat ovat lyhentyneet 9 %, kuntoutettavat saavat 100 % enemmän lisäarvoa tuottavaa ja vaikuttavaa aikaa vuorokaudessa, kuntoutuksen kokonaiskustannukset ovat vähentyneet 7 prosenttia, neljän kuukauden kuluttua kotona asuvien määrä on kasvanut 30 %, saavutetut kustannussäästöt ovat 1,4 M€ vuodessa. Muun muassa näistä ansioista Armilan kuntoutuskeskus palkittiin vuonna 2015 Suomen Lean-yhdistyksen VuodenLean teko –kilpailun I-palkinnolla.


Aikawa Fiber Technologies (AFT) jatkaa Suomen teollista historiaa huomiseen

Varkaudessa toimiva paperi- ja selluteollisuuden laitevalmistaja Aikawa Fiber Technologies Oy (AFT Oy) jatkaa sotakorvausteollisuuden myötä syntyneen seulalevyteollisuuden perintöä. 70 vuoden aikana yritys on kokenut sekä paperiteollisuuden huiman nousun että paperin kulutuksen vähentymisen aiheuttaman murroksen. Tuotannon jatkuminen ja säilyminen Suomessa ovat olleet vaakalaudalla, mutta peräänantamattoman yhteistyön ansiosta 110 henkilön työt jatkuvat Varkaudessa. Lean-filosofiaan perustuvan AFT – Virtaa! –projektin ansiosta entistä tuottavammin ja tehokkaammin. Vuonna 2014 AFT palkittiin Suomen Lean-yhdistyksen Vuoden lean-teko kilpailussa I palkinnolla.