Surkeassa kunnossa ollut yliopistosairaala nousi huipulle

Heikossa kunnossa oleva sairaalaorganisaatio nousee huipulle ennätysajassa. Terveyskeskussairaalassa puolestaan potilaan keskimääräinen hoitoaika vähenee kuudella vuorokaudella. Terveydenhuollossa on tehty loistavia parannuksia, joista kuullaan Lean Healthcare -seminaarissa helmikuun alussa. 

Mitä on tehty, jotta brittiläinen sairaalaorganisaatio on saatu nousemaan kansallisen terveysjärjestelmän laatuasteikon huonoimmasta parhaaseen? Näin kävi Britannian Western Sussex-sairaalaorganisaatiossa muutamassa vuodessa. Kunnia tästä kuuluu Marianne Griffithsille ja hänen tiimilleen.

Marianne Griffiths tulee kertomaan Lean Healthcare -seminaariin, kuinka huikeat onnistumiset on tehty. Seminaari järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 5.2.2019.

Griffiths johtaa nykyään myös Brightonin yliopistosairaalaorganisaatiota, ja tuloksia on jälleen tullut nopeasti. Puolessatoista vuodessa häntäpään luokitus on noussut toiseksi parhaimpaan eli hyvään.

Hieno työ sai kansallista näkyvyyttä, kun hänet nimettiin kansallisen terveysjärjestelmän NHS:n parhaaksi johtajaksi 249 johtajan joukosta. Lisäksi hänelle myönnettiin vuodenvaihteessa tulosten takia Dame-arvonimi. Vastaava miehille annettava arvonimi on Sir.

Griffithsin työn tulokset ovat mittavat, sillä laatu on noussut sairaalaorganisaatoissa useilla eri mittareilla, oli kyse sitten potilasturvallisuudesta, organisaatiokulttuurista tai hallinnosta.Myös henkilöstö voi paremmin ja kehuu nyt ilmapiiriä.

Griffiths haluaa jakaa kunnian hienoista tuloksista tiimilleen.Yhteinen metodi uudistuksessa on ollut potilaan nostaminen ykköseksi. Tuloksia on syntynyt, kun työtä on tehty hallinnon, kulttuurin ja johtamisen kehittämiseksi. Yksi iso selittäjä onnistumisissa on jaettu johtajuus.

Keskeistä uudistamisessa ovat olleet leanin työkalut.


Myös Suomessa on tehty hienoja tuloksia terveydenhuollossa. Yksi hyvä esimerkki tästä on Järvenpään terveyskeskussairaala.

Kaupungin sote-palveluissa on jo usean vuoden ajan kehitetty asiakaslähtöistä toimintakulttuuria, mitä on tuettu leanin avulla. Järvenpääläisten työstä ja tuloksista tulee seminaariin kertomaan vs. palvelujohtaja Kristiina Kariniemi-Örmälä. Sosiaali- ja terveydenhuollon leania on toteutettu menestyksekkäästi Järvenpään terveyskeskussairaalassa, puhelinpalvelussa sekä aikuissosiaalityössä.

Tulokset ovat hyvin konkreettisia ja näkyvät myös asiakkaiden elämässä. Potilaan keskimääräinen hoitoaika on kahdessa vuodessa lyhentynyt kuudella vuorokaudella. Siirtoviivepäivät (potilas odottaa hoitopaikkaan pääsyä) ovat vähentyneet 57 prosenttia.

Kotisairaankäyntien määrä on kasvanut, vaikka henkilöstön määrä on pysynyt samana. Poissaolojen määrä on laskenut merkittävästi.


Lean on auttanut myös SPR Veripalvelua nostamaan asiakas keskeiseen asemaan sekä toiminnan jatkuvaan parantamiseen.

Siitä miten tämän on tehty, tulee seminaariin kertomaan kehitysjohtaja Teemu Laakso.


Seminaari tarjoaa paitsi ajankohtaista tietoa, myös harjoituksia. Iltapäivän työpajojen vetäjinä ovat muun muassa Eksoten ja HUS:n asiantuntijat.

Ilmoittaudu mukaan 
https://www.lyyti.fi/reg/Terveydenhuolto2019