Väliaikapohdintoja puolen vuoden korona-kauden jälkeen

Menneestä puolen vuoden korona-ajasta voi todellakin sanoa, että se on ollut poikkeuksellinen kokemus.

Yhdistyksen toiminnan osalta alkoi tapahtua muutoksia, kun Suomen hallitus antoi tiedonantonsa 12.3. Siitä alkoi live-tapahtumien peruminen tai siirtäminen ja online-tapahtumien tuottaminen. Jäsenten online-sessioita järjestettiin keväällä 14 kpl ja niihin osallistui 10-20 henkilöä kuhunkin. Eniten toteutettiin A3-ongelmanratkaisu -teemainen tilaisuus, jota järjestettiin viisi kertaa. Kevään aikana online-sessiot ottivatkin oman paikkansa jäsenten kokoontumisen muotona.

Keväällä myös yksi livenä toteutettavaksi tarkoitettu tapahtuma, LPPDE Europe – Lean Innovation conference siirtyi pienimuotoisempana online-muotoon. Sen rakentamisesta lyhyt tarina Lamda-mallin hyödyntämisestä yhteistyökumppani Peter Palmérin kynästä linkin takana.

Syyskausi saatiin lupaavasti aloitettua yhdistyksen kesäpäivällä, jonka yhteydessä pidettiin myös yhdistyksen vuosikokous (ohessa kuvia illalliselta). Valitettavasti rauhallisen kesän jälkeen koronatartunnat ovat nyt olleet kasvussa ja sen takia syysseminaarin pidolle ei nähty edellytyksiä ja se siirrettiin myöhempään ajankohtaan. Jäsenten teemasessiot ovat jatkuneet kesän jälkeen hyvällä osanotolla. Esimerkiksi keskiviikkona 16.9. meitä oli 19 keskustelemassa Value Stream Mapping -teemasta. Pohdimme muun muassa sitä, miten varmistaa VSM:n jatkuva hyödyntäminen. Esillä olivat niin ylimmän kuin keskijohdonkin sitoutuminen ja tuotekehityksessä VSM:n ottaminen pakolliseksi osaksi projektin aloitusta. Online-teemasessiot tulevat syksyn aikana jatkumaan. Lisäksi tulossa on myös kaikille avoimia online-koulutuksia ja workshopeja. Osa on jo työn alla, kuten esim. Lean for beginners (nimi voi vielä muuttua, mutta tarkoituksena saada ”virallinen aloituspaketti” Leaniin) ja osaan liittyen olen lähettämässä jäsenistölle kyselyä, jossa kartoitetaan kiinnostavia aiheita ja näkökulmia eri aiheisiin. Toivomuksena tietysti, että mahdollisimman moni osallistuisi kyselyyn.

Seuraava online-työpaja on 6.-7.10. Hoshin Kanri. Työpajaan mahtuu vielä – tervetuloa mukaan.


Kirjoittaja Juha Tammi on Suomen Lean-Yhdistyksen toiminnanjohtaja